18.5.10

Pyrri-TOKO:a

Aulis pääsi ensimmäistä kertaa treenaamaan tokoa ryhmässä. Ryhmä tosin oli aika suppea, 2 ihmistä (minä ja Päivi Heino) ja 3 koiraa (Aulis ja Päivin bortsut) , mutta saatiin kyllä se mitä tältä kerralta haluttiinkin. Jännitin hieman etukäteen, että osaako tuo keskittyä yhtään, kun paikalla on lähimaastossa vieraita ihmisiä ja vieraita koiria. No onhan se ennenkin tehnyt juttuja esimerkiksi agilitykisojen katsomossa hieman, mutta ei olla näin treenattu aiemmin. Huomasin myös, että ilman hihnaa tuo koira on paljon mukavammin kuulolla eikä yritä sinkoilla niin paljoa ylimääräistä. Liikkeiden lisäksi opeteltiin myös olemaan sidottuna tolppaan, mikä sujui yllättävänkin hyvin ja suurimman osan ajasta jätkä vain makoili rauhallisesti auringossa katselemassa mitä isäntä puuhaa. Yhden kerran vapauttaessa en ottanut heti käskyn alle ja kävi hyppäämässä Päiviä vasten, mutta oltiin sovittu että koirat ei leiki keskenään eikä ihmiset huomioi koiria tarpeettomasti.

Otettiin ensimmäistä kertaa paikallamakuuharjoitus rivissä niin, että kummallakin puolella oli yksi bortsu. Tässä tehtiin kaksi lyhyttä paikallamakuuta, joista kumpikin sujui täysin ongelmitta ja tuo pääasiassa tuijotti mua. Todennäköisesti myös jos se siitä johonkin lähtisi, niin mun luo korkeintaan. Pitää vaan aikanaan toivoa sitten että osuu niin hyvä munkki että ALO-luokasta päästään läpi ilman mitään välikohtauksia.

Seuraavaksi otettiin ALO-luokan luoksetulo ihan kokonaisena ja käskytettynä. Tämä oli oikeastaan muuten ihan täydellinen, mutta nousi jo liikkurin käskystä. Sinänsä erikoista, koska tätä ei olla koskaan tehty käskytettynä. Luoksetulon vauhti oli kuitenkin hyvä ja perusasento jopa loistava. Tähän otin sitten jatkona ihan vaan paikallaan istumisen ilman luoksetuloa pari kertaa.

Seuraamisessa jätkä oli yllättävän hyvä tänään ja piti jopa oikein miellyttävästi kontaktia suurimman osan ajasta. Ongelmana tällä hetkellä liikkeellelähtö, jossa pudottaa katsekontaktin ja sitten ottaa sen uudelleen muutaman askeleen jälkeen. Keskittyi kuitenkin hyvin tänään seuraamiseen, otti pysähdyksissä perusasennot ja oli ehkä TOKO-sääntöihin nähden vähän liiankin tiivis, mutta en pidä tätä suurena ongelmana. Liikkeestä maahanmeno toimii oikein hyvin, seisominen vähän huonommin, mutta onnistuu ajoittain. Näitä otettiin lähinnä leikkinä ja narupallolla taakse palkaten. Seisomisessa ongelmana, että jos on menty maahan jo, niin meinaa pudota maahan asti.

Uutena juttuna otettiin myös ekaa kertaa ruutua ihan vain ruutuun narupallolle juosten kaksi toistoa. Tässä yllätyin kovasti, että jaksoi hienosti istua perusasennossa sillä aikaa kun Päivi vei lelua ruutuun eikä lähtenyt vaikka sitä siellä näytiksi heiluteltiin. Ekalla kerralla vapautin vähän liiankin innokkaalla "ruutu" -käskyllä ja pyrrinpojalta pääsi haukahdus lähdössä. Toisella toistolla rauhallisemmalla käskytyksellä lähti kovaa, mutta ilman turhia äänitehosteita.

Yleisvaikutelmaksi jäi, että koira on paremmalla mallilla kuin olen luullutkaan ja kun pääsee oikeaan moodiin ei mitenkään huomioi muita koiria tai ihmisiä, vaan keskittyy vain ja ainoastaan siihen mitä on tekemässä. Ei häiritse ohi ajavat junat ja autot tai aidan takana leikkivät lapset ja naapurin koirat eikä samalla kentällä olevat ihmiset ja koirat. Osasi ottaa myös ihan rauhallisesti, vaikka Päivi leikitti bortsujaan leluilla eikä ollut sinne menossa. Hyvin meni siis kaikin puolin, tiedä vaikka innostuisi vielä tänä vuonna ensimmäiseen ALO-kokeeseen jos näin jatkuu.

1 kommentti:

Päivi kirjoitti...

Aulis vaikutti tosi hauskalta tokopyrriltä narupallon kanssa ;) Ens kerralla sitten Into ja Ella vielä häiriöksi mukaan :)