6.5.06

Noutoa, ruutua ja vähän paikallaoloa

Tänään on sitten siirrytty kesälookiin, kalju kroppa, tupsut hännässä, nilkoissa ja pieni päätukka. Näyttää vähän kiinanharjakoiralta. Alkuillasta käytiin pitkästä aikaa pihalla vähän treenaamassa, kun se 10 päivän minimitoipuminen tuli täyteen. Toipumisen aikana ollaan iltaruuilla pari viimeistä päivää otettu kaukoja, jotka on menneet pääasiassa hyvin ja sitä ennen lähinnä vaan pieniä paikalla istumisia tai makaamisia.

Ensin pari noutoa pienillä tikuilla, jotka meni loistavasti muuten, mutta jostain käsittämättömästä syystä vaati ensimmäisellä kerralla kaksi käskyä. Paikallamakuu yläpihalla sillä aikaa kun kävin rakentamassa merkit kahteen nurkkaan ja ruudun yhteen. Hieman vinkkiä merkille, paikalla seisominen siitä ja lähetys ruutuun, jossa pallo. Paikallamakuu pihan neljännessä kulmassa sillä aikaa kun vein pallon uudelleen ruutuun. Nyt toisessa nurkassa olevalle merkille, joka ilmeisesti oli vaikeampi kuin se toinen merkki. Jotenkin tuntuu siltä, että on hankalampaa kiertää merkin kautta ruudulle, kun ruutu on vasemmalle päin. Koira taas yläpihalle makaamaan ja pallo ruutuun. Takaisin alas seuraten ja merkille. Oikealle kääntyessä meni merkille hyvin ja itsenäisesti, palkaksi lähetys ruutuun. Pari toistoa lisää Ella aina maassa odottamassa pallon vientiä ja satunnaisesti kummaltakin merkiltä. Ihan hyvää perusharjoitusta, täytyy vaan siirtyä täysmittaisille matkoille, mutta siihen ei omassa pihassa ihan ole tilaa.

Torstaina olin kouluttamassa villakoiraihmisiä Kupittaalla ja etenkin näiden vilkkaiden koirien kanssa tuntuu olevan ongelmana yrittää olla kiinnostavampi kuin ympärillä tapahtuvat asiat. Iän kanssa menee osa ohi, mutta annoin kyllä kotiläksyksi kontaktiharjoittelua lenkeillä. Se meillä itsellä loppupeleissä ratkaisi kontaktiongelmat, joita nuorena ihan oikeasti meilläkin oli. On vaikeaa kouluttaa koiraa, johon ei ole mitään yhteyttä. Tähän tietysti liittyy motivaatio eli miten koira valitsee eri vaihtoehtoisista toiminnoista sen, jolla kuvittelee kokemuksen perusteella olevan positiivisimmat seuraukset. Ohjaajaan yhteydenpidon siis pitää vain olla palkitsevaa ja se muuttuu sellaiseksi vain palkkaamalla koiraa yhteydenpidosta. Eikä tarvi 10-kuisen koiran pitää minuuttia herkeämätöntä kontaktia ennen palkkaa, 2 sekuntia riittää mainiosti alkuun. Jos se ei osaa 2 sekuntia pitää kontaktia, ei se osaa 5 sekuntiakaan. Katsotaan onko ensi viikolla kotiläksyt tehty.

Ei kommentteja: