8.11.08

Vauhtia kontakteille - ajatus alkaa muotoutua

Tänään käytiin ulkoiluttamassa koirat kauppareissulla TSAUK:lla ja samalla katselemassa TOKO-kisojen tuloksia. Samalla päätin, että nyt voitaisiin treenata Ellan kanssa kontakteille vauhtia, kun on apuohjaaja mukana ja tennispallokin autossa. Aiheessa onnistuttiinkin tänään menemään reippaasti eteenpäin, mutta muutamin huomioin.

Aiemmin suunnittelinkin, että apuohjaaja pitää koiraa puomin alastulevan osan yläpäässä, jossa koira hetsataan kuumaksi, jotta saadaan alastuloa vauhdikkaammaksi. Tämä oli selkeästi toimiva ajatus, mutta samalla tuli parikin huomiota palkkaamisesta:
  1. Jos palkkaamiseen käytetään palloa, täytyy pallo pitää piilossa, koska näkyvissä oleva pallo hidastaa alastulon loppuosaa kun koira vaanii matalana, että mihin suuntaan pallo lentää. Vaaniminen pitää ilmiselvästi saada pois ja koira kiinnostumaan opetettuun loppuasentoon pääsemisestä enemmän kuin pallosta.
  2. Palloa ei pidä heittää pitkälle eteen, koska myös se tuntuu aiheuttavan vaanimista, vaan palkkaus tehdään kontaktin suuntaan. Heitin pallon koiraa vastaan, ja jo parin toiston jälkeen vaaniminen vähentyi, kun palkka tuleekin kohti eikä tarvitse valmistautua syöksymään sen perään ja tarkkailla mihin suuntaan se lähtee.
Kummallakin näillä ajatuksella saatiin sekä A että puomi menemään - jos ei nopeasti, niin ainakin sujuvasti. A on selvästi teknisesti vaikeampi, koska kun vauhti kasvaa, tulee koira enemmän alas liukumalla poikkirimojen välit. Lisäksi toistoja ei tehty paljoa, jotta koira olisi vielä mahdollisimman kuuma kun lopetetaan.

Harkintaan pitää ottaa kontakteilla vaihtoehtoiset palkkaukset ja kokeilla vaikutusta. Pallohan (tai muu saalis) vaihdettiin alunperin namien tilalle, koska namien kanssa viretila oli niin matala, että ratasuorituksen yhteydessä homma ei enää toiminutkaan. Aiemmin huomasinkin, että repimispalkalla vaani vähemmän. Tässä on tosin se ongelma, että pallo on parempi palkka koko rataa ajatellen ja repiminen ei välttämättä kiinnosta enää, jos palloa on käytetty samoissa treeneissä. Mahdollisesti pelkkiin estetreeneihin repiminen ja ratatreeneissä kontakilta palkka pallolla koiraa kohti.

Tämä on aiheuttanut valtavasti päänvaivaa, koska mielestäni tempun ei pitäisi olla sen vaikeampi kuin merkille meno tai ruutuun meno TOKO:ssa, mutta nämä on nyt ajateltuna aina palkattu koiraa kohti ja niissä mennään täyttä vauhtia opetettuun paikkaan. Samoin jättävät liikkeet ja hyppy on palkattu koiraa kohti, vaikka eivät varsinaisesti olekaan verrattavissa alastulokontaktin opettamiseen siinä määrin kuin merkki tai ruutu.

Tämä palautti joka tapauksessa toivoa siihen, että tämä asia vielä saadaan hoidetuksi kuntoon, koska olen pitkään ollut miettimässä, että jos vain toteaisi, että ensimmäinen koira jäi harjoituskappaleeksi, mutta sitten on oma taisteluhalu herännyt ja olen päättänyt keksiä jotain.

Ei kommentteja: