11.3.10

Hammas(kiven)poistoa ja röntgenkuvausta

Lattialta - tai oikeastaan pyrrin suusta löytyi yllättäen hammas, joka alkoi ihmetyttää likasuudellaan, kun ei ollutkaan mahdollista olla pyrrin maitohammas. Ellan suuhun katsottuani totesin, että sieltähän puuttuu yksi etuhammas ja ainakin yksi etuhammas heiluu, joten päätin varata ajan eläinlääkärille, että katsotaan suuhun. Käytännössä tämä tarkoitti hammaskiven ja pelastuskelvottomien hampaiden poistoja. Kun kerran koira piti tätä varten rauhoittaa eikä koskaan ole muuta tehty kuin polvitutkimus ja silmäpeilaus, päätin samalla kuvauttaa lonkat, kyynärät ja selän. Itsekseen irronneen hampaan vein näytille, että saadaan todistus että sellainen hammas on joskus ollut. Hammashoidosta lausunto "Yllämainitulta koiralta on tänään hammashoidon yhteydessä poistettu yläleuasta oikealta I2 ja P1 hampaat oikealta puolelta. I2 vasemmalta puolen on todistettavasti irronnut itsestään jo aiemmin kotona."

Arvio lonkista: B/B (virallinen SKL:n lausunto sama)

Arvio kyynerpäistä: vasen 0/1, oikea 1 (Virallinen SKL:n lausunto 0/0)

Selkä: alkavaa spondyloosia (silloittumaa) 4. ja 5. sekä 5. ja 6. nikaman välissä sekä 3. nikaman etureunassa. Näillä ei kliinistä merkitystä. Ei kalkkeumaa ja nikaman välit normaalin levyiset.

Yleinen lausunto oli, että siisti tämän ikäisen koiran luusto ja selkä ei aiheuta rajoitteita esim. agilityharrastukseen. Valitettavasti itse en osaa kuvia tulkita niin että näkisin mikä tekee lonkista B:t, miksi ELL on arvellut kyynärät 1:ksi tai edes selkärangasta ei meikäläisen silmä löydä mitään selkeästi omituista. Olisinkin ihan kiitollinen, jos joku osoittaisi minulle "vialliset" kohdat.

Ei kommentteja: