29.4.10

Paimennuksen perusteet, osa 1

Aulis aloitti tänään kauan odotetun paimennuksen perusteet -kurssin muutaman muun kanssa Kaisa Hilskan ohjauksessa Koirataidossa. Tätä hupia kestää 7 kertaa. Syksyllä ja talvellahan ollaan muutamia kertoja käyty sytyttelemässä ja treenaamassa ja paimennuskärpänen on purrut melko pahasti.

Treeneissä tänään ensin hieman tottelevaisuutta nurtsilla lampaiden ollessa aitauksessa. Opeteltiin liikuttamaan koiraa itsestä 10 askeleen päässä. Aulis hahmotti kyllä melko nopeasti mitä suunnilleen odotetaan. Lampaille kun päästiin omalla vuorolla, niin oli taas alkuun todella vaikeaa. Sama kuvio kuin aiemmin talvellakin, ensin temmotaan täysin voimin lampaita kohti ja haukutaan, sitten aletaan purra ohjaajaa lahkeista ja hihoista ja sen jälkeen aletaan muistaa mitä täällä piti tehdä. Pyöröaitauksessa sitten tasapaino alkoi löytyä ja sekin hahmotus, että mitä lähempänä lampaita liikutaan, niin sitä hitaammin myös liikutaan. Ei sillä mihinkään järkeviin päämääriin päästä jos vaan syöksyttäisiin täyttä vauhtia hirveällä metelillä sekaan. Totesin kyllä myös, että jatkossa ei varmaan kannata laittaa väleissä autoon kun se tuntuu siellä olevan niinkuin laturissa ja muutenkin aina meinaa räjähtää kun saa tulla autosta ulos.

Toinen sessio tehtiin isommassa aitauksessa, missä harjoiteltiin flankkaamista. Tänään tehtiin 1/4 kierroksia aitauksen nurkassa, joita harjoiteltiin jo aiemmin talvella sisällä. Aitaukseen mennessä yksi pikkupässi vähän siinä oli sitä mieltä, että ei liiku mihinkään. Aikaisemmin Aulis on näitä käskenyt heti aika kovaa kauhealla rähinällä ja valepuruilla, mutta nyt jäikin sivistyneesti siihen vaan hiljaa odottamaan että pässi lähtee. Niin nätisti pyysi että kävi nuolaisemassa pässiä nenästä. Flankkaaminen sujuikin yllättävän hyvin, kunhan muistin päästää koiran itseni edelle enkä vahingossa peittänyt lampaita. Palkkioksi näteistä flankeista päästiin läheltä kiertämään lampaat. Viimeisenä päästiin vielä aidassa kiinni olevan lampaan ja aidan välistä sujahtamaan oikein siivosti.

Ei kommentteja: