31.10.08

Kisanomaista agility-harjoittelua ja videoanalyysi

Tänä perjantaina oli vähän erilaiset treenit, eli treenattiin mahdollisimman kisanomaisesti ja suurin osa videoitiin. Ohessa 3 suoritusta samalta radalta, joista myös pieni vertailu.



Ensimmäinen suoritus oli hitain, mutta fiilis oli, että toisella ja kolmannella kerralla koira osasi osan radasta itse, mikä ei tee näistä täysin vertailukelpoisia. Kotona kellotin esteiden välejä videolta ja alla olevassa taulukossa on tiettyjen välien aikoja jokaisesta ratasuorituksesta sekä yhteisaika. Huomattavaa on, että pussin jälkeisellä hypyllä ei ole numeroa.









väli1.2.3.
1-32,92,62,8
3-44,44,24,3
4-87,06,66,7
8-105,35,45,4
10-123,22,93,1
12-167,06,86,6
16-171,91,71,8
Yhteensä31,730,230,7
Ensimmäinen kierros on siis noin 1,5 sekuntia hitaampi kuin nopein kierros. Jos kaikista osuuksista yhdistettäisiin nopein, niin saataisiin 29,9 sekunnin suoritus. Nämä videolta otetut ajat vastaavat melko hyvin niitä, mitkä treeneissä kellotettiin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että yritin kellottaa keppien suoritusaikaa, vaikka mielestäni Ella pujottelee tuolla pohjalla hitaasti (perstuntumalla), niin itse kepeillä menevä aika oli joka yrityksellä alle 3 sekuntia ja voimassaoleva pujottelun SE Ennätystehdas -ohjelmassa on 3,07 sekuntia, joskaan en tiedä, mitkä ovat olleet käytössä olevat ajanottopisteet.

Toisella ja kolmannella kierroksella ohjausta pyrittiin viemään lähemmäs koiraa ja alemmas, vaikka se ei välttämättä videolta ihan hyvin näykään. Ensimmäisellä kierroksella "tunsin" muutamalla esteellä hieman hakemista, mikä 2. ja 3. kierroksella oli poissa, mutta näillä kierroksilla myös huomasin, että koira lähti hakemaan samaa rataa ilman ohjaustakin. Olisi ollut jälkikäteen ajateltuna hyvä kokeilla vielä uudelleen myös vähän kauempaa ohjattu rata.

Kiinnostavia asioita mielestäni:
  • Väli 8-10 oli ensimmäisellä kierroksella nopein, kun en niin aktiivisesti vienyt koiraa esteen taakse, vaan käskytin "takaa" ja annoin itse hakea linjansa - ei paljon, mutta sen verran, että tuossa kohdassa aktiivisempi ohjaus ei ainakaan parantanut tilannetta. Silmämääräisesti 1. kierros ehkä näyttää hitaimmalta, mutta kello kertoo muuta
  • Takaaleikkauksen jälkeinen pieni mutka esteellä 16 tuntui ensimmäisellä kierroksella ikuisuudelta, mutta todellisuudessa ero nopeimpaan oli 0,2 sekuntia
  • Esteillä 10-12 tullut kaari estettä 7 kohti 1. kierroksella söi aikaa jonkin verran. 2. kierroksella tiukempi linjaus kohti estettä 11 paransi tilannetta, mutta 3. kerralla etu alkoikin jo hävitä
Tällaiset analyysit on periaatteessa kiinnostavia, mutta koiran oppimisen vaikutusta ei oteta huomioon, epäilen vahvasti, että lähes kaikissa tilanteissa jos samalla koiralla tehdään 2 kertaa sama rata, on toinen suorituskerta nopeampi kun koira tietää jo mihin mennään. Toisaalta tämä tuo myös karusti esiin sen, että ihan aina silmä ei paljasta sitä, että mikä on kellotettuna nopea tapa suorittaa joku kohta. Paljon häsäämistä ja toimintaa saattaa silmälle näyttää nopeammalta, mutta ei välttämättä ole sitä. Ei nämä minkäänlaisia tieteellisiä kriteerejä täyttäneet, mutta kiinnostavaa spekulointia kuitenkin.

Itselleni oli tärkeää saada pää taas toimimaan niin, että rentous löytyi ilman että kuitenkaan asenne on hällä-väliä. Ja kisatunnelman tuominen treeneihin on hyvä idea. Siinä saa vähän jännitystä, kun on parin pienryhmän verran arvostelevia silmäpareja ja pari videokameraa.

Kuulemma ohjaamiseen tarvittaisiin lisää aggressiivisuutta ja tilanteisiin mukaan menemistä, missä toinen ja kolmas kierros oli myös kuulemma parempia. En ole ihan varma, että ollaanko kouluttajan kanssa samalla sivulla siitä, mitä tällä tarkoitetaan, mutta alan ehkä päästä jyvälle. Kokonaan toinen asia on sitten, että miten haluan ohjata. Pitää kuitenkin ottaa huomioon myös se, että Ella ei ole nenästä vedettävä ja on helpompi saada toimimaan kun sille annetaan riittävästi tilaa eikä tarvi varoa, että 20 kertaa painavampi kaveri astuu varpaille.

Mutta katsotaan, myös loivissa kohdissa on joskus tarpeen ottaa koira tiukasti mukaan kuten 10-11 välillä, että saadaan esteiden suoritusväli tehokkaan pituiseksi eikä tule ylimääräistä kaarta mukaan. Toisaalta pussin jälkeinen takaa toimi kellon mukaan paremmin kun jätettiin koiralle tilaa nähdä etukäteen este ja taas 12-putken jälkeinen elämä oli nopeinta 3. kierroksella, kun en käynyt niin tiukasti hakemassa kun 2. kierroksella ja koira sai itse hakea linjansa. Pitää opetella miettimään, että missä kohdissa koiran ohjaaminen on oikeasti tarpeellista.

Ei kommentteja: